Wednesday, July 29, 2015

Intialaista kansantanssia elokuun tanssileirillä

Vielä ehtii ilmoittautua mukaan Tanssistudio Sahramin elokuun tanssileirille!

Ma 10.8. klo 17.30-20.30 pureudutaan intialaisen kalbelia-kansantanssin perusteisiin. Kurssin hinta 40 e, ohjaaja Ilona Kolachana. Voit ottaa mukaan leveähelmaisen pitkän hameen, tanssimme paljain jaloin.

Ilmoittaudu kurssille täällä: http://tanssistudiosahrami.fi/ilmoittautuminen/ilmoittautumislomake_kesa.php


Olen opiskellut rajasthanilaisia kansantansseja Intiassa ja Ranskassa. Kurssilla kerron kalbelia-tanssin luonteesta ja tutustumme tanssin perusliikeratoihin ja liikkeisiin.

Perinteinen tanssiasu on musta - väri symboloi koobraa, joka on tärkeä kalbelia-heimolle.

Lyhyesti kalbelia-tanssista: Kalbelia-tanssi on samannimisen mustalaisheimon vauhdikasta tanssia Rajasthanin alueelta. Heimon pääelinkeino on liittynyt käärmeiden pyydystämiseen ja käärmeenlumoamiseen, sekä musiikkiin ja tanssiin. Joissain kalbelia-tanssin liikkeissä tanssija imitoikin koobran liikkeitä tai sen pyydystämistä. Suurin osa liikkeistä on kuitenkin abstrakteja, ja sekä kalbelioiden muuttuva moderni arki, että uusi länsimainen yleisö muokkaa tanssin liikekieltä jatkuvasti. Kalbelioita elää Rajasthanissa hyvin laajalla alueella (esim. Jaipur, Pushkar ja Jodhpur) - jokaisella klaanilla ja jopa yksilöllä on oma tulkintansa perinteestä ja persoonallinen tyylinsä, joita kaikkia kuitenkin sitoo toisiinsa liikekielellinen kehys ja tietenkin musiikki. Tyypillisiä liikkeitä ovat esimerkiksi taiturimainen pyöriminen, naiselliset keskivartalon liikkeet, sekä käsien ja sormien pehmeät ja terävät liikkeet. Myös akrobatia on yleensä osa kalbelia-repertuaaria.


Kalbelia-tanssia Helsingissä helmikuussa 2014 järjestämässämme konsertissa (tanssija Pooja Sapera, tabla Mohammed Zafer, laulu ja harmoni Sanjay Khan): https://www.youtube.com/watch?v=tEt0D2echNs


No comments:

Post a Comment